Czas na białą paprykę!

Każdy z nas bez wątpienia świetnie zna paprykę zieloną, czerwoną i żółtą. Ale jest jeszcze jedna odmiana papryki, o której wiedzą już tylko nieliczni z nas- jest to papryka biała!
Jak sama nazwa wskazuje papryka biała jest jasnego koloru- co prawda nie całkowicie białego, lecz mleczno- żółtego. Ta odmiana ma kształt stożkowaty i jest dość mała, ponieważ jej średnia waga wynosi ok. 100g.
Papryka biała pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. W Polsce popularna jest na terenie małopolski, gdzie nazywana jest papryką igołomską. Niestety na innych terenach Polski nie jest jeszcze tak znana.
Tymczasem papryka biała ma szereg zalet. Przede wszystkim małe gniazdo z nasionami oraz dużą komorę. Dzięki temu świetnie nadaje się do faszerowania. Ponadto jej smak jest bardzo delikatny. Oprócz tego podczas pieczenia nie traci ona swojego kształtu i nie pęka.
Papryka biała ma także szereg zalet korzystnych dla zdrowia. Przede wszystkim jej regularne spożywanie wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto działa ona także korzystnie na układ odpornościowy. Biała papryka posiada także właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że pobudza substancje unieszkodliwiające wolne rodniki.
Biała papryka zawiera oczywiście szereg witamin- przede wszystkim jak każda papryka zawiera wiele witamin z grupy B. Oprócz tego zawiera też kwas foliowy, cholinę oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Warto jeszcze nadmienić, że papryka biała zawiera szereg składników mineralnych, jak: wapń, żelazo, potas, cynk, miedź i wiele innych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Stanowi także ona bogate źródło błonnika. Ważny jest także fakt, że papryka ta nie jest kaloryczna- nie muszą jej unikać osoby znajdujące się na diecie.
Podsumowując- naprawdę warto wprowadzić do swojej kuchni paprykę białą nie tylko ze względu na jej smak oraz na to, że świetnie nadaje się do faszerowania, ale również, a może przede wszystkim, ze względu na jej szczególne właściwości prozdrowotne.

Comments are closed.