Uprawa papryki dla początkujących

Początki zawsze bywają trudne. Wystarczy sobie przypomnieć swój pierwszy dzień w nowej szkole lub w pracy. W ogrodnictwie również początki bywają trudne, ale nie należy się zniechęcać. Oczywiście, brak gruntownej wiedzy zazwyczaj nie pomaga, ale wszystkiego w życiu można się nauczyć. Uprawy roślin również. Wiedzę możemy przecież czerpać od znajomych, ze specjalistycznych książek i gazet a także z Internetu.
Warto poświęcić trochę czasu na samokształcenie w tym temacie, bo kusząca jest przecież wizja posiadania w swoim ogrodzie własnych warzyw, które są naturalne i zdrowe. Planując na przykład uprawę papryki, musimy na początek wiedzieć jakie warunki sprzyjają jej wzrostowi. Resztę możemy doczytać z czasem.
Bez względu na odmianę, papryka lubi przede wszystkim miejsca ciepłe i dobrze nasłonecznione. Powinna być również dobrze osłonięta od wiatru. Zanim jednak wsadzimy rozsady do gleby, musimy zadbać, aby usunąć z niej wszystkie chwasty, do tego należy jeszcze spulchnić podłoże, aby papryki lepiej rosły i gotowe. Pod koniec maja możemy sadzić rośliny w gruncie.
Poza odpowiednim nasłonecznieniem, papryki nie potrzebują wiele. Oczywiście, musimy zadbać o odpowiednie nawilżenie gleby, ale z tym musimy postępować bardzo ostrożnie. W ciągu pierwszych tygodni należy znacząco ograniczyć ilość dostarczanej wody, ponieważ jej nadmiar przyczyni się jedynie do wzrostu zielonych liści, a chodzi nam przecież o owoce a nie liście. Zatem systematyczne podlewanie powinniśmy zacząć dopiero wtedy, gdy rośliny zaczną owocować.
Jeśli będziemy doglądać swoją uprawę, podlewać i usuwać chwasty a także likwidować szkodniki, możemy liczyć na obfite zbiory, pod warunkiem, że dopisze pogoda. Pierwsze warzywa możemy zrywać w okolicach sierpnia i lipca (w zależności na jaką uprawę się zdecydowaliśmy). A możliwości mamy w zasadzie kilka. Możemy wybrać uprawę gruntową, pod folią lub w namiocie i szklarni.
Niewątpliwie, uprawa papryki nie należy do łatwych, ponieważ wymaga poświęcenia czasu i uwagi a także odrobiny wiedzy teoretycznej. Za to warzywa z własnego ogródka z pewnością będą nam bardziej smakowały niż takie zakupione w sklepie.

Comments are closed.